Ловни и риболовни туризам

Подручје Панчевачког рита, као и потез Сланци - Велико Село, значајан су потенцијал ловног спорта и ловног туризма Палилуле. Познаваоци и љубитељи риболова тврде да се у Београду најбоље пеца управо на палилулским обалама Дунава и његових канала и рукаваца (Црвенка, Себеш, Дунавац, Мокри Себеш...).

Водич  за риболовце

            Дунав је Палилули подарио бројне аде, канале и рукавце - прави рај за пецароше. На Јојкићев Дунавац најбрже се стиже преко Крњаче и ту се најчешће лови шаран, бела риба и штука. Посебан драгуљ за риболовце јесте Борчански канал, Визељ. До овог канала стиже се асфалтним путем, који се од Зрењанинског пута одваја лево за насеље Борчу. Канал почиње од борчанске пумпе, па се поред Борче протеже преко Ковилова, све до пута Београд - Зрењанин. Преко насипа се наставља на Јојкићев Дунавац. Овај део канала интересантан је за спортски риболов, јер је богат лињаком, барским карашем, шараном, амуром, белом рибом и штуком. На каналу Визељ пецароши се могу срести и код Падинске Скеле, испод пута Београд - Зрењанин, на десној страни код метеоролошке станице, недалеко од места званог Вага, и на деоници паралелно са Зрењанинским путем, све до Бесног Фока.

            У Бесном Фоку постоје два језера, која су међусобно повезана. Из ових језера на једну страну вода отиче каналом са именом Марије Терезије, а на другу страну одваја се канал Кишвара, који се пружа према насељу Врбовски, односно преко пута сремског села Белегиш. Оба језера у Бесном Фоку су приступачна за аутомобиле, а риболовци их најчешће посећују због капиталних примерака шарана и караша. Канал Караш, који спаја Тамиш са Дунавом код села Ћенте, богат је шараном, смуђем и карашом.

            Илићев дунавац је удаљен око 15 километара од центра града, а седам километара од Панчевачког моста путем Београд - Панчево. Овде "гризе", како риболовци кажу, штука, шаран, лињак, бандар и све врсте беле рибе.

            На десној страни Дунава налази се Аа Хуја са заливом звани Карлица. Љубитељи пецања на отвореној води могу да улове све врсте дунавске рибе, а нарочито смуђа, сома и шарана. У висини Великог Села на Дунаву налазе се аде Форконтумац или Велика Шваб и Ада Чакљанац. Ове аде деле Дунав на три крака: Велики или пловни Дунав, Средње воде и турски Дунавац или Мале воде. Цео овај потез богат је рибом, а могу се упецати капитални примерци шарана. На адама постоје сталне баре у којима се лови лињак, штука и караш.

            Канал Бук је један од најчистијих риболовних терена Панчевачког рита, пошто преко оближње пумпе добија свежу воду из Тамиша. Све врсте риба се могу наћи у каналу Бук - штука, шаран, бабушка, лињак, црвенперка, деверика итд. Налази се 700 метара од улаза у насеље Бесни Фок у Падинској Скели.

Водич за ловце

            Ловишта Палилуле обилују готово свим врстама ситне и крупне дивљачи које живе на нашим просторима. Узводно Дунавом од ушћа саве, па све до десне обале реке Тамиш, простиру се ловни терени Панчевачког рита. Од ловних врста овде живе срне, дивље свиње, зечеви, фазани, пољске јаребице, препелице, грлице, голубови гривњаци, лисице и јазавци.

            Посебно занимљив терен за љубитеље лова на ситну дивљач јесте Мало ратно острво на коме се у пролеће и лето гнезде колоније жуте, мале беле и ноћне чапље. Стрпљивији љубитељи природе могу овде да пронађу плаветне, мочварне и велике сенице, затим вуге, жуне, детлиће, трстењаке, косове, славује, црвендаће, а у току зиме на Дунаву се задржавају бројна јата разних пловуша, попут патке глуваре, крџе, звиждаре, кашикаре, ластавичарке и риђоглаве патке. Посебно су занимљиве тзв. птице зимовалице од којих су најзначајније и права реткост мали коморан, превез и плавокљуна патка. Већина набројаних птица је под заштитом закона и не би смела да се лови.

            На само петнаестак километара од Београда налази се ловиште "Рит", које за време сезоне свакодневно окупља заљубљенике лова и природе. По некадашњем Панонском мору промичу зечеви, фазани, препелице, дивље патке, срне и дивље свиње.