28.03.2023

Градска општина Палилула

Београд

Градска општина Палилула;Београд

28.03.2023

У Овчи уручени кључеви 250 станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Хрватске

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је у палилулском насељу Овча церемонији свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Хрватске. Заједно са амбасадором Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом, председник Вучић је уручио и прве кључеве за породице које су добиле своје нове домове на адреси Овчански пут 2Б. Овој свечаности присуствовало је и руководство Градске општине Палилула на челу са председником Мирославом Ивановићем.

Обраћајући се присутнима, председник Србије Александар Вучић захвалио се Европској унији која је обезбедила највећи део средстава за изградњу станова у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији. „Укупно 724 људи добиће нови дом, то је велика ствар. Драго ми је што смо бар нешто могли да урадимо за ове људе“, истакао је Вучић додајући да је остало још 8.860 избегличких породица без крова над главом. „До краја 2028. тражим од Владе Србије, Комесаријата за избеглице и Града Београда, а потребно је уложити 200 милиона евра, да се једном заувек реши стамбени проблем свих избеглица“, навео је председник и пожелео онима који су добили кључеве да “лепо проведу живот на једном лепом месту, које је пола у Београду, пола у Банату“.

Присутнима се обратио и Емануел Жиофре, који је рекао да су у Европској унији поносни да могу да буду поуздан и највећи донатор Регионалног стамбеног програма који помаже избеглице у четири државе. „Ми покривамо 80 одсто овог програма, али ово је заједнички пројекат“, рекао је Жиофре и захвалио се Комесаријату за избеглице Републике Србије, градоначелнику Београда и свим општинама које учествују у пројекту.

Укупна површина новоусељених зграда је 23.000 метара квадратних, а вредност радова је износила 12,1 милион евра. Употребна дозвола издата је 17. јула 2023. године.