06.03.2023

Београд., Палилула

Београд., Палилула

06.03.2023

Пољопривредници Палилуле упознати са јавним позивима за подстицајна средства у овој години

Председник Градске општине Палилула Мирослав Ивановић присуствовао је данас састанку са пољопривредницима са територије општине на коме су они детаљно упознати са јавним позивима за доделу подстицајних средстава у области пољопривреде за 2023. годину, које је Градски секретаријат за пољопривреду објавио пре неколико дана.

Реч је о пет јавних позива - за набавку пољопривредних прикључних машина, у области пчеларства, у области сточарства и прераде млека, у области воћарства, повртарства и ратарства, као и за набавку трактора.

Члан Градског већа ГО Палилула Дражен Барјактаровић обавестио је око 30 пољопривредника, који су присуствовали састанку, и о средствима које је општина издвојила за пољопривреду у 2023. години. Ради се о буџету од 7.520.000 динара, од чега је највише новца намењено за набавку ситне механизације (три милиона), а потом за пчеларство (милион динара).

 Градски секретар за пољопривреду Сава Павичић је рекао да је Град Београд за ову годину за субвенције издвојио више средстава него лане, да су она бесповратна и наменска, а укупно износе више од 450 милиона динара. За све области за које су додељују подстицајна средства су већа него у 2022. години, и у неким случајевима, као када је у питању набавка пољопривредне механизације, увећана су и за четири пута. Павичић је посебно истакао да је прошле године са територије општине Палилула за подстицајна средства конкурисало 29 пољопривредника и да су сви они добили тражена средства.

 Директорка Пољопривредне саветодане службе Милица Јанковић детаљно је упознала пољопривреднике са пријавама за јавне позиве, потребним документима и њиховој предаји. Пријаве се предају до 21. марта, осим за пољопривредне машине и сточарство за које је рок 31. март.