Почела прва фаза изградње канализационе мреже у Крњачи

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић и градски менаџер Горан Весић  обишли су данас насеље Браћа Марић у Крњачи, где је почела прва фаза изградње канализационе мреже.

Градски менаџер је захвалио Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда и Општини Палилула што су иницирали реализацију овог пројекта.

– Ово је први део и укупно ћемо урадити седам километара примарне и секундарне канализације, а вредност посла у првој фази је 42 милиона динара. Друга фаза радова биће на пролеће следеће године, вредности око 50 милиона динара, и када завршимо обе фазе, прикључићемо 483 домаћинства на канализацију – казао је градски менаџер.

Он је подсетио да сви знају како су настала насеља на левој обали Дунава, да су грађена неплански, што је тада држава дозвољавала, и да када су грађена није било никакве инфраструктуре. Сада морамо полако да уводимо ред, полако градимо инфраструктуру што је наша обавеза, казао је он.

– Ми у Дирекцији за грађевинско земљиште припремамо пројекат изградње канализације у Крњачи, која ће бити дуга 80 километара, чиме ћемо решити највећи проблем грађана овог дела Београда. Имамо четири црпне станице које треба да пребацују отпадну воду у ново постројење за прераду отпадних вода у Крњачи и тако пречишћену избацују у Дунав. Канализација је можда највећи проблем Београда јер је трећина града нема, и све фекалне воде иду директно у Саву и Дунав. Ми смо као Град Београд почели да радимо постројење за прераду отпадних вода у Великом Селу, то је једна од пет фабрика и пет независних канализационих система, и на тај начин ћемо у наредних десет година успети да дођемо до тога да канализација не буде више проблем – рекао је Весић.

Градски менаџер посебно је указао и на значај изградње нових објеката јер се од добијеног новца гради и припадајућа инфраструктура.

– У овом тренутку имамо више од 1.100 градилишта у Бограду, док 2014. није било ни педесетак. Сви ти људи који граде плаћају накнаде за грађевинско земљиште. Из тог доприноса ми градимо канализацију, водовод, путеве, што више кранова зато значи више новца за комуналну инфраструктуру. Задовољан сам што коначно имамо новца да решавамо овакве ствари, један по један проблем и животне проблеме људи који овде живе. У протекле четири године урадили смо 130 километара нове канализације и преко 200 километара водовода, што се није урадило десетинама година, а ми смо тај проблем коначно почели да решавамо – казао је Горан Весић.

Председник општине Палилула Александар Јовичић подсетио је да грађани Крњаче већ 25 година чекају на изградњу канализационе мреже.
– Десетинама година имали су само празна обећања, а данас могу коначно да се увере у почетак реализације овог пројекта. Већ од Нове године кренућемо и у другу фазу, а веома је важно и да изградимо црпну станицу два, која се налази на другом крају Крњаче и која ће омогућити да се и остала насеља повежу на канализациону мрежу. Ради се о десетогодишњем пројекту за који су потребна знатна средства, али радови су почели и у овом тренутку то је најважније – рекао је Јовичић.

Он је подсетио и да је на територији општине почело асфалтирање 32 улице, захваливши Граду Београду на помоћи у реализацији општинских пројеката.