О Палилули

Дечији песник, књижевник, публициста Раша Попов написао је стих посвећен Палилули:

"Од Дунава па до Таша општина се пружа наша".

            Попов је о Палилули, на којој је живео и стварао, рекао и следеће: "Треба волети Палилулу, зато што је Палилула један од најлепших делова Београда. Ту је Ташмајдан. Кад сам дошао у Београд 1952. године, тада је било почело рушење малих кућица на булевару код Маркове цркве, па до Мадере... То је за мене био јако драматичан и узбудљив моменат. Пролазио сам парком у настанку. Ја сам видео рађање Ташмајданског парка".                   

 

Подаци о општини Палилула

Градска општина Палилула је једна од 17 београдских општина. По површини је највећа општина града Београда - простире са на 44.661 хектара, од чега ужи градски део заузима 4.536 хектара. Јединствена је по томе што се њена територија налази и на левој и на десној обали Дунава.

По попису становништа из 2011. године на општини Палилула живи 173. 521 становник, међутим, према незваничним проценама Палилула има више од 250.000 становника.

У садашњим границама Општина Палилула је установљена 1977. године. У Службеном листу града Београда 30. септембра 1977. објављена је одлука о њеном формирању, па се тај датум обележава као Дан Градске општине Палилула.     

Општина Палилула 8. маја обележава и своју славу Свети Марко - Марковдан.

Три урбанистичке целине територије општине Палилула -  градска, приградска и сеоска, представљају специфичност у односу на остале градске општине.

У градској зони, којој припадају месне заједнице: Надежда Петровић, Хаџипоповац, Јован Цвијић, Старина Новак, Стара Палилула и Ташмајдан, општина Палилула се граничи са општинама Стари град, Врачар и Звездара.

На левој обали Дунава налазе се насеља Крњача, Котеж, Борча, Овча, Рева и Падинска Скела.

Са десне обале Дунава простиру се насеља Карабурма, Вишњица, Вишњичка бања, Роспи ћуприја, Сланци и Велико Село.

Панчевачки мост и Мост Михајла Пупина, једини мостови на Дунаву у Београду налазе се на општини Палилула. Поред тога што су значајне саобраћајнице за општину и град, представљају важне регионалне и међународне саобраћајнице.

На општини Палилула има 17 основних школа, 5 средњих школа и 8 факултета Београдског универзитета.

Предшколска установа "Бошко Буха" располаже са 35 втрића који се налазе у свим деловима општине.

Дом здравља "Др Милутин Ивковић" као здравствена установа примарне здравствене заштите брине о здрављу становника општине Палилула. У свом саставу има 25 здравствених станица распоређених у следеће огранке: Стара Палилула, Карабурма, Здравствена станица Борча, Здравствена станица Крњача и Здравствена станица Падинска Скела.