Beograd

Отворен Међународни сајам пчеларства "Ташмајдан 2021"

Међународни сајам пчеларства, 47. по реду, који се традиционално одржава у Ташмајданском парку у организацији Друштва пчелара "Београд" и под покровитељством  Скупштине града Београда, отворен је данас и траје до 3. октобра.

 

На смотри која представља достигнућа пчелара из Србије и региона  посетиоцима ће своје пчелиње производе понудити 140 излагача, као и 90 излагача пчеларске опреме.

 Сајам је отворио помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић. Свечаном отварању манифестације присуствовали су заменик и помоћник председника Градске општине Палилула др Дарко Пауновић и Марко Перовић.     

Пауновић је истакао да је поносан што се Међународни сајам пчеларства  који окупља веома вредне људе, традиционално одржава на територији општине Палилула.

– Ова манифестација окупља вредне и марљиве људе и јако сам срећан што се одржава баш на територији општине Палилула. Ми смо и ранијих година сарађивали са многим организацијама из разних друштвених области, али могу слободно да кажем, да сте ви једна од најупорнијих и најистрајнијих организација, и да заиста идете ка једном сјајном циљу.  Надам се да ћете у наредним годинама бити још успешнији, с обзиром да су субвенције Града Београда десетоструко веће у односу на претходних неколико година - рекао је Пауновић.  

 

Младеновић је подсетио да је Град 2015. године издвојио за субвенције пчеларству два милиона динара, а да су ове године пчелари добили тридесет милиона динара субвенција.

- Пчеларство није лак посао и драго ми је што је у њему све више младих људи. Заједнички циљ свих нас који учествујемо у том процесу, града Београда, привредних комора и надлежних републичких министарстава је да имамо више пчелара, више кошница, да будемо конкурентни и привучемо младе у ову делатност. Заједнички смо направили велики помак и надам се да ће у будућности сума за ове делатности бити још већа - истакао је Младеновић и поручио да треба радити на томе да се санкционишу они који продају мед који није прави и да се морају заштити пчеле и повећати њихов број.

Председник Друштва пчелара "Београд" Слободан Чумић је најавио да ће током одржавања Сајма бити организована предавања и панел дискусије, међу којима и оне намењене грађанима на тему значаја пчелињих производа у борби против короне, док су за  најмлађе организована предавања о пчеларству уз излагање стаклене кошнице са пчелама. Очекује се да сајам посети око 150.000 посетилаца као што је то било ранијих година.

Палилула линкови