Beograd

Осликавањем зграда Палилула добила галерију на отвореном

Поводом завршетка пројекта Outings у оквиру којег су на двадест зграда на општини Палилула постивљени осликани мотиви уметничких слика из колекције Галерије Матице српске из Новог Сада, организована је конференција за новинаре у Француском институту. Истакнута је успешна сарадња Француског института и Градске општине Палилула, која је резултирала стварањем својеврсне галерије на отвореном на територији општине Палилула.

Француски уметник Жилијен де Казабјанка, који је свој пројекат осликавања простора реализовао у многим светским метрополама изјавио је да је први пут имао овакво искуство и да су  станари зграда свих узраста, од оних од двадесетак година  до осамдесетогодишњака, изузетно предано бирали мотиве слика које су се нашле на њиховим зградама, попут "Христовог распећа", "Жене са црвеним шалом" и многе друге које је су изабрали зато што су им били лепи.

 

Ђорђе Алексић, шеф кабинета председника Градске општине Палилула захвалио је на поверењу које је указано Општини Палилула од стране Француског института, да има капацитет да учествује у једном оваквом уметничком пројекту. Он је истакао, да поред инфраструктурних проблема који су приоритетни, Општина Палилула доста простора поклања и различитим концептима културе, поготово оним у које су укључени грађани, што је показао управо завршени пројекат.

Задовољство и захвалност на учешћу у пројекту Општини Палилула и Галерији Матице српске изразили су директор Француског института Жан Батист Кизен и аташе за културу Амбасаде Француске Ан-Лорен Вигуру, која је најавила да ће у септембру заједно са Општином Палилула организовати да деца палилулских школа обиђу осликане зграде и тако се упознају се богатом националном уметничком традицијом.

 

Управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски је изјавила  да је срећна што су слике из ове Галерије изашле на улице главног града и то баш на Палилули од које ће преузети драгоцена искуства у реализацији пројекта Outings у Новом Саду.

У Француском институту, Кнез Михаилова 31, данас у 19 часова биће отворена изложба фотографија на којима су слике из градова у којима је до сад радио и гостовао уметник Жилијен де Казабјанка.

Палилула линкови
Наша кућа Палилула