Beograd

Kancelarija za rodnu ravnopravnost

Pri Opštini Palilula postoje dva saveta koji blisko sarađuju na problemu nasilja u porodici:

  • Savet za rodnu ravnopravnost, koji čine odbornice i predstavnici/e Opštinske uprave
  • Savet za borbu protiv nasilja, koji čine predstavnici/e organizacija i službi koje se profesionalno bave ovim problemom.

Oba saveta održavaju redovne sastanke na kojima planiraju aktivnosti i mere za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici, kao i načine bolje saradnje između relevantnih službi i organizacija na Opštini. Kao rezultat aktivnosti dva saveta formirana je Kancelarija za rodnu ravnopravnost, koja ima ulogu upućivanja osoba sa problemom nasilja u porodici na usluge nadležnih službi i specijalizovanih nevladinih organizacija.

Prilikom otvaranja Kancelarije organizovana je izložba plakata kampanje Saveta Evrope - "Zaustavimo nasilje u porodici nad ženama", ustupljenih od Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu. Septembra 2006. godine, Autonomni ženski centar - Program razvoja dobrih praksi u oblasti nasilja u porodici, počeo je realizaciju projekta "Povežimo zajednicu". Namera je bila da se u projekat uključe zajednice u kojima postoji motivacija lokalne samouprave i Centra za socijalni rad za razvijanje modela sveobuhvatne zaštite žrtava nasilja u porodici. Od 31 prijavljene opštine, za učešće u projektu izabrano je devet opština u Srbiji, među kojima i Opština Palilula. U okviru projekta "Povežimo zajednicu", potpisan je Sporazum o saradnji između Opštine Palilula, Centra za socijalni rad i Autonomnog ženskog centra iz Beograda. Sporazumom su regulisane i podeljene odgovornosti partnera i potvrđena zajednička posvećenost ostvarivanju glavnog cilja projekta - uspostavljanje održivog integralnog modela prevencije i zaštite od nasilja u porodici na Opštini Palilula.

Stručno usavršavanje predstavnica/ka Centra za socijalni rad, Opštinske uprave, pravosuđa, Policije, zdravstvenih i obrazovno-vaspitnih institucija organizovano je kroz seminare. U oktobru 2007. počeo je da radi Mobilni tim Centra za socijalni rad Opštine Palilula, koji finansira Opština Palilula.

Tokom 2008. izrađena je zajednička evidencija podataka o slučajevima nasilja u porodici za Policiju i Centar za socijalni rad i uvedeno redovno dežurstvo u Kancelariji za rodnu ravnopravnost, uz tehničko opremanje Mobilnog tima.

KONTAKT:

  • Mobilni tim Centra za socijalni rad Palilula: 061-114-5504 (00-24)
  • Kancelarija za rodnu ravnopravnost:
  • Policijska stanica Palilula: 2752-484
  • Autonomni ženski centar: 2645-328
Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа