Beograd

O Paliluli

Panorama palilule

Gradska opština Palilula je po veličini najveća opština Grada Beograda - prostire sa na 44.661 hektara, od čega uži gradski deo zauzima 4.536 ha. Smeštena na severu glavnog grada Republike Srbije. Spada u centralne gradske opštine Grada Beograda, a graniči se sa opštinama Zvezdara, Vračar, Stari grad, Zemun i Grocka. Na spoljnim granicama Beograda, graniči se sa opštinama Stara Pazova, Zrenjanin, Opovo i Pančevo. Po poslednjem popisu iz 2011. godine na Paliluli živi 173.521 stanovnik, što je svrstava na četvrto mesto među 17 beogradskih opština.

Prostire se na obe obale Dunava, koje povezuje Pančevački most. Na levoj obali Dunava Palilula zahvata naselja Krnjača, Borča, Crvenka, Ovča, Kovilovo, Padinska Skela, Jabučki Rit, Glogonjski Rit, Besni Fok, Vrbovski, Dunavac, Tovilište i Preliv. S desne strane reke, Palilulu od susednih beogradskih opština dele ulice: Vojvode Dobrnjca, Takovska, Bulevar kralja Aleksandra, Ruzveltova, Mije Kovačevića i Dragoslava Srejovića. Preko Karaburme, Višnjičke Banje i sela Višnjica, Slanci i Veliko Selo Palilula se spušta na Dunav. Teritorija Opštine Palilule je podeljena na 24 mesne zajednice.

Teritorija Opštine Palilula sastoji se od tri kompleksne celine - gradske (smeštene skoro u samom centru Beograda), prigradske i seoske, po čemu se razlikuje od ostalih beogradskih opština. Čine je područja katastarskih opština: Palilula, Višnjica, Veliko Selo, Slanci, Krnjača, Borča, Besni Fok, Kovilovo, Ovča, Komareva Humka i Lepušnica.

Palilula raspolaže velikim potencijalima u raznim privrednim oblastima, od poljoprivrede (preko 30.000 hektara) i prehrambene industrije, do turizma. Na Paliluli radi preko 6.500 registrovanih privrednih subjekata.

Upravljanje opštinskim poslovnim prostorom povereno je Javnom preduzeću "Poslovni centar Opštine Palilula". Dom zdravlja "Dr Milutin Ivković" ima više zdravstvenih stanica i ambulanti širom Palilule.

Predškolska ustanova "Boško Buha" ima 35 objekata-vrtića, a deca Palilule imaju mogućnost da pohađaju jednu od 17 osnovnih i 5 srednjih škola. Na Paliluli se nalaze i tri doma učenika srednjih škola, tri visoke stručne škole, 8 fakulteta, kao i Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković".

Pored Centra za kulturu "Vlada Divljan", tu su i Malo pozorište "Duško Radović" i Dečji kulturni centar Beograd. Biblioteka "Milutin Bojić" ima svoje ogranke širom Palilule.

Osim Omladinskog stadiona i OFK "Beograd", Palilula je prepoznatljiva i po Sportsko-rekreativnom centru "Tašmajdan", sa istoimenim bazenom i stadionom, Halom "Pionir" i Ledenom dvoranom.

Slava opštine Palilula je Markovdan, 8. maja, koja se ponovo slavi od 1997.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа