• Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
Почетна О Палилули
Знамења Општине ПДФ Штампа Ел. пошта

Основни грб и застава 

Градска општина Палилула има свој грб (основни, средњи и велики) и своју заставу.

Основни грб

Основни грб Палилуле подељен је хоризонтално на два поља, а горње поље је подељено вертикално на два поља, оивичена златним. Горње десно поље је црвено са златном лулом, лево поље је плаво са стилизованом куполом Цркве светог Марка и две вијугаве златне линије. Доње поље је бело са златном стилизованом представом шатора, златним кључем и годином 1830.

Средњи грбСредњи грб

Садржи све елементе као и основни грб, с тим што изнад има и златну бедемску круну са три видљива мерлона и златним лавом који у десној шапи држи златни мач.

Велики грб

Десни чувар грба је Свети првомученик и архиђакон Стефан, који придржава хералдички стег Града Београда. Леви чувар грба је Свети апостол и јеванђелиста Марко, који придржава хералдички стег Градске општине Палилула. У челенци грба је златна бедемска круна са три видљива мерлона и златним лавом који у десној шапи држи златни мач. Постамент је зелени брежуљак. На ленти су поред назива Општине, исписана и имена Св. Марко и Св. Стефан.

Значење елемената на грбу:

  • Лула - У Отоманско доба било је забрањено пушење унутар градских зидина. Пушачи су морали да пуше дуван ван њих, на месту које је данас део Општине Палилула. Отуда потиче и назив саме општине.
  • Црква св. Марка - Стилизована купола Цркве светог Марка, која се налази територији Општине Палилула и представља једно од најпознатијих обележја Града Београда.
  • Шатор и кључеви - Стилизована представа шатора са златним кључем и годином 1830. означава историјски догађај када је Милош Обреновић добио Султанов Хатишериф којим се Србији званично даје одређени степен аутономије и самосталности у оквиру Отоманске владавине. Ово се збило на Ташмајдану, на територији Општине Палилула.

Застава Палилуле

Застава је квадратног облика 1:1, као што је уобичајено за заставе општина на територији Републике Србије. Застава понавља мотиве са основног грба: златну лулу на црвеној позадини, златну силуету цркве Св. Марка и стилизован шатор са кључем, као и натпис: 1830.


ПРАВО КОРИШЋЕЊА:

Одлуком о употреби симбола Градске општине Палилула је дефинисане су три верзије грба и одређена њихова употреба и право коришћења у три нивоа:

Велики грбВЕЛИКИ ГРБ
- Председник Градске општине Палилула
- Скупштина општине Палилула (секретар и заменик секретара, одборници и радна тела Скупштине)

СРЕДЊИ ГРБ
- Заменик и саветници председника Општине
- Општинска управа
- Општинско веће
- Општинска предузећа и установе и јавне службе
- Општинске публикације (издања Општине Палилула)

ОСНОВНИ ГРБ
- Месне заједнице
- Остали корисници који добију одобрење
- Промотивне потребе (нпр. покровитељства догађаја...)

ПРАВНА РЕГУЛАТИВА:
- Одлука о употреби симбола Градске општине Палилула, од 7. јуна 2006.