• Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
Почетна Новости Вести
Најсавременији видео надзор за већу безбедност основаца на Палилули ПДФ Штампа Ел. пошта
26. децембар 2016.

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић заједно са потпредседником Владе Републике Србије и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем,  обишао је данас Полицијску станицу Палилула у којој је представљен најсавременији систем видео надзора за 17 палилулских основних школа директно повезан са полицијом .

Систем, који камерама у високој резолуцији снима школске објекте и њихову непосредну околину, детектује сваку повреду одређеног параметра, аутоматски прати починиоца, а има и могућност препознавања лица.

Стефановић  је захвалио председнику општине Палилула Александру Јовичићу на средствима која је општина издвојила за увођење видео надзора истакавши да је сарадња полиције са општином Палилула добар пример који треба да следе и остале локалне самоуправе.

"Ово је први пројекат овакве врсте са савременим камерама, а то је пут за будућност", рекао је Стефановић и најавио његово увођење у све средње и основне школе у Србији.

„Полиција има могућност да надзире шта се дешава у школским двориштима, у непосредној близини школа и да кроз савремени информатички систем прати дешавања у школи“, објаснио је Стефановић и констатовао да ће то омогућити полицији да са мањим бројем људи ефикасније покрије сваку школу и тиме оствари већу безбедност деце.

Министар је додао и да је у школама на општини Палилула уграђен и такозвани „паник тастер“, преко којег, у случају сумњиве ситуације, свако, у двосмерној комуникацији, може да контактира дежурни центар у полицији.

Јовичић је захвалио Стефановићу на снажној подршци у реализацији пројекта видео-надзора и обећао да ће пратити безбедносну политику МУП-а и у следећој години.

“Оно што ми можемо да обећамо из Општине је да ћемо пратити бебедносну политику Министарства унутрашњих послова од које и у 2017.  години очекујемо дивне пројекте”, изјавио је председник општине.

"Мислим да ће ово донети већу безбедност и сигурност наше деце, а то јесте на пиједесталу свих тема у Министарству унутрашњих послова", закључио је Јовичић.

Говорећи о новим пројектима министар је најавио: „У наредној години нови информатички системи биће спојени са софтвером за препознавање лица, који ће бити инсталирани на одређеним камерама у околини школа, али и важних саобраћајница и који ће пратити ситуацију пре свега у Београду. То ће бити пилот пројекат, а потом и у другим градовима у Србији“, навео је министар.

Министар је, такође, нагласио да током ове године ниједно дете није страдалo у саобраћају у близини школа, као и да је регистрован мали број саобраћајних незгода са тешким последицама.

Догађају су присуствовали директор полиције Владимир Ребић, начелник београдске полиције Веселин Милић, начелник Полицијске станице Палилула Саша Мирковић и члан Већа општине Палилула Станко Гујаничић, задужен за образовање.