• Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
Почетна Новости Вести
Прослављен Дан Установе културе Палилула и отворени "Дани европске баштине" ПДФ Штампа Ел. пошта
22. септембар 2016.

Градска општина Палилула прославила је 21. септембра Дан Установе културе Палилула богатим културно-уметничким програмом, којим су уједно отворени "Дани европске баштине", који се у овој Установи одржавају од 24. септембра до 3. октобра.

Многобројне госте, представнике града Београда, представнике дипломатског кора, верских заједница, суграђане и медије, у препуној дворани Сцене Стаменковић поздравио је председник Градске општине Палилула Александар Јовичић:

"Част ми је што сте се одазвали у оволиком броју и што сте овде са нама да обележимо девети рођендан Установе културе Палилула. Сматрам да ће у будућности ово бити наше мало благо које имамо на нашој општини, у шта ћемо улагати нашу енергију и новац, све у циљу да постигнемо нешто веома важно за наш град и нашу земљу, да представимо Србију као заиста културну, модерну и уређену земљу. Мислим да оваквим дешавањима дајемо бар мали допринос на путу ка томе", истакао је Јовичић.

Нагласивши важност равномерног развоја Палилуле и у том смислу доступности културе свим грађанима, он је најавио да је већ следеће године извесна изградња установе културе и на левој обали Дунава у Борчи уколико то дозволе финансијска средства.

Такође, је најавио да ће Установа културе Палилула ускоро добити ново име, али, како је рекао, још увек неће да открије чије је име у питању, само је нагласио "веома је важно и веома значајно за нашу општину".

Оперска дива и народна посланица Јадранка Јовановић је у свом обраћању пожелела да се остваре све жеље домаћина у реализацији будућих планова који се тичу развоја културе на општини Палилула, Установе културе Палилула и културе у целини. "Желим да Палилула постане понос нашег града, да буде можда и најбоља и најуређенија општина. Честитам вам рођендан, Дан ове дивне, лепе Установе. И као народни посланик и као члан Одбора за културу Народне скупштине и Одбора за дијаспору, а пре свега и највише као уметник, желим да се овде дешавају добри, фантастични, изузетни програми", истакла је оперска дива.

Градски менаџер Горан Весић је подржао идеју Александра Јовичића о изградњи установе културе на левој обали Дунава: "Радићемо заједно на томе уколико будемо могли, наравно увек је проблем у финасијским средствима, али ја верујем да ћемо уз мало знања и умећа моћи да решимо и тај проблем и да напросто Палилула и Палилулци који живе на другој страни Дунава имају свој објекат културе. Наша политика ће бити да буде што више оваквих установа у Београду, да што више људи, а посебно младих буде укључено у разне активности које ће се дешавати у оваквим центрима, јер то је начин да побољшамо квалитет њиховог живота и начин да они постану бољи људи.

Публика је с одушевљењем поздравила извођење народних игара Ансабла "Коло", оперску певачицу Наташу Тасић Кнежевић, Данијелу Веселиновић прву жену вођу трубачког оркестра, инклузивни оркестар "Небоград", Бојану и Николу Пековића и Александра Јаковљевића и њихово извођење на гуслама, хармоници и виолини и трупу "Una Saga Serbica" са етно музиком и фолклорним играма из региона.