• Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
  • Градска општина Палилула
Почетна Новости Вести
Палилулски ђаци генерације отпутовали на Крф ПДФ Штампа Ел. пошта
17. август 2016.

Ђаци генерације 17 палилуских основних школа отпутовали су 16. августа на наградно путовање на Крф у оквиру пројекта „Стопама наших предака", које заједнички организују Градска општина Палилула и Српска православна црква посредством часописа за децу „Светосавско звонце".

Најбоље палилулске основце на Крф су испратили патријарх српски Иринеј и председник Градске општине Палилула Александар Јовичић, након молебана у Саборној цркви који је служио патријарх.

Поред ђака са Палилуле на Крф је отпутовало још тридесет успешних основаца, међу којима су најбоље пласирани ђаци на конкурсу „Светосавског звонца" у оквиру литерарних, ликовних, музичких и видео радова на тему „Породица", затим најбољи ђаци из веронауке из Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе, ђаци генерације основних школа из општине Стара Пазова, као и деца из Руске школе која ради при Амбасади Русије у Београду.

Том приликом Јовичић је рекао да се општина Палилула укључила са Српском православном црквом у пројекат „Стопама наших предака" који има огроман значај и изразио задовољство што ће ђаци генерације из палилуских основних школа провести 12 дана на Крфу, где ће се упознати са нашом традицијом и историјом и са свим дешавањима и страхотама које је наша војска имала за време Првог светског рата.

„Ја апелујем и на све остале председнике општина како у Београду тако и шире да подрже овај пројекат, а ми ћемо наравно наставити да га спроводимо и настојаћемо да га развијамо како би достигао још виши ниво", истакао је Јовичић.

Упутивши ђацима благослов за срећан пут патријарх Иринеј им је поручио да се на Крфу одморе, освеже и стекну нову снагу за нови полет и пут који им предстоји у школама кад се врате. „Поред тога што ћете осетити Медитеран и присуство мора, посетите тамо велике светиње, Крф има много врло значајних светиња. Тамо су гробови многобројних наших војника, наших предака из времена Првог светског рата, тако да се и са те стране мало обогатите, да будете много богатији у знању, познавању, како своје земље тако и наше суседне братске Грчке земље", нагласио је патријарх.

Осим обиласка споменика на Крфу ђаци ће обићи и острво Видо, а у кампу ће за њих бити органозоване радионице из српског, руског и грчког језика, књижевности, веронауке, икнописа, историје и глуме.