Beograd

Подршка Града и Општине обележавању Међународне недеље глувих

Поводом Међународне недеље глувих, јавном часу учења српског знаковног језика, који је одржан данас у Дечјем културном центру, присуствовали су градоначелник Београда Синиша Мали и председника Градске општине Палилула Александар Јовичић.

Мали је истакао да му је драго што види велики број деце која су дошла да се упознају са основним појмовима из српског знаковног језика, како би лакше комуницирали са својим другарима који имају проблема са слухом.

– Највећи проблем особа са оштећеним слухом су потешкоће у комуникацији, због чега је на то и потребно указати. Данас ћемо овде заједно научити основе знаковног језика и на тај начин помоћи онима који нису у прилици да нас чују. Морамо заједно да градимо окружење у којем свако има иста права и услове за живот – рекао је Мали.

Према његовим речима, особе са оштећеним слухом, деца са сметњама у развоју, особе са инвалидитетом спадају у веома осетљиве категорије становништва и потребна им је наша помоћ.

– То је систем вредности који желимо да градимо, јер Београд није само пут, зграда, мост или тунел. Београд је свако од нас и свако од вас. Сви у срцу морамо да носимо идеју и жељу да помогнемо да другима буде боље и због тога ми је драго што вас данас овде видим у оволиком броју – поручио је градоначелник малишанима из неколико београдских основних школа који су присуствовали јавном часу учења српског знаковног језика.

Градоначелник је захвалио Градској организацији глувих Београда и њеним представницима поручио да могу да рачунају на Град Београд, те да ће наредних година бити издвојено још више средстава како би живот особа које имају проблема са слухом био олакшан.

– Град Београд ће наставити да подржава овакве манифестације и јако је важно што смо консолидовали јавне финансије и вратили старе дугове, како бисмо сада могли да одвојимо више средстава за најугроженије категорије становништва – закључио је Мали.

Председник Општине Палилула Александар Јовичић рекао је да су врата Општине отворена за сваког грађанина.


 

– Не желим да се виђамо само у оваквим ситуацијама када обележавамо неки дан или недељу, већ хоћу да комуникација буде свакодневна. Наша Општина је почетком ове године увела индукциону петљу на шалтерима, што је начин на који омогућавамо особама са оштећеним слухом да лакше комуницирају и дођу до неопходних информација. Уз помоћ Града и снажну подршку градоначелника и његовог тима, покушаћемо да обезбедимо што више новца како бисмо у будућности заједнички спроводили пројекте који ће положај особа са оштећеним слухом учинити лакшим – рекао је Јовичић.
 

Палилула линкови
Наша кућа Палилула