Beograd

Oslikavanjem zgrada Palilula dobila galeriju na otvorenom

Povodom završetka projekta Outings u okviru kojeg su na dvadest zgrada na opštini Palilula postivljeni oslikani motivi umetničkih slika iz kolekcije Galerije Matice srpske iz Novog Sada, organizovana je konferencija za novinare u Francuskom institutu. Istaknuta je uspešna saradnja Francuskog instituta i Gradske opštine Palilula, koja je rezultirala stvaranjem svojevrsne galerije na otvorenom na teritoriji opštine Palilula.

Francuski umetnik Žilijen de Kazabjanka, koji je svoj projekat oslikavanja prostora realizovao u mnogim svetskim metropolama izjavio je da je prvi put imao ovakvo iskustvo i da su  stanari zgrada svih uzrasta, od onih od dvadesetak godina  do osamdesetogodišnjaka, izuzetno predano birali motive slika koje su se našle na njihovim zgradama, poput "Hristovog raspeća", "Žene sa crvenim šalom" i mnoge druge koje je su izabrali zato što su im bili lepi.

 

Đorđe Aleksić, šef kabineta predsednika Gradske opštine Palilula zahvalio je na poverenju koje je ukazano Opštini Palilula od strane Francuskog instituta, da ima kapacitet da učestvuje u jednom ovakvom umetničkom projektu. On je istakao, da pored infrastrukturnih problema koji su prioritetni, Opština Palilula dosta prostora poklanja i različitim konceptima kulture, pogotovo onim u koje su uključeni građani, što je pokazao upravo završeni projekat.

Zadovoljstvo i zahvalnost na učešću u projektu Opštini Palilula i Galeriji Matice srpske izrazili su direktor Francuskog instituta Žan Batist Kizen i ataše za kulturu Ambasade Francuske An-Loren Viguru, koja je najavila da će u septembru zajedno sa Opštinom Palilula organizovati da deca palilulskih škola obiđu oslikane zgrade i tako se upoznaju se bogatom nacionalnom umetničkom tradicijom.

 

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski je izjavila  da je srećna što su slike iz ove Galerije izašle na ulice glavnog grada i to baš na Paliluli od koje će preuzeti dragocena iskustva u realizaciji projekta Outings u Novom Sadu.

U Francuskom institutu, Knez Mihailova 31, danas u 19 časova biće otvorena izložba fotografija na kojima su slike iz gradova u kojima je do sad radio i gostovao umetnik Žilijen de Kazabjanka.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа