Beograd

Трибина о регистрацији стамбених зграда и избору управника

Градска општина Палилула организовала је трибину за око 400 представника стамбених зграда о примени новог Закона о становању и одржавању зграда на којој је појашњена процедура регистрације стамбених заједница и избор управника, 13. јула у Центру за културу Влада Дивљан.

Председник Општине Александар Јовичић, који је присуствовао трибини је рекао, да је трибина организована са жељом да општина Палилула постане најуређенија општина у Београду, јер у неком догледном времену нови закон би требало да помогне да се подигне квалитет становања и живота у стамбеним зградама.

Он је, говорио о пројекту уређења улаза небезбедних стамбених зграда, који је покренуо на територији општине Палилула управо из разлога побољшања живота у зградама о којима нико није бринуо више од 40 година.

 

Нови Закон о становању и одржавању зграда је предвидео обавезну регистрацију свих стамбених зграда у Регистар стамбених заједница. На територији општине Палилула има 2.200 регистрованих стамбених објеката, чији би станари требало до краја године да поднесу пријаву за упис својих зграда у Регистар, којом уједно почиње поступак регистрације. Као стамбена заједница може да се региструје зграда као целина, један или више улаза, објаснила је Весна Петковић, шеф Одсека стамбених послова и овлашћени регистратор за упис у Регистар стамбених заједница општине Палилула.

Она је објаснила поступак избора управника стамбених заједница и преререгистрацију постојећих председника скупштина и савета стамбених зграда на позицију управника, уколико станари желе да их и даље они заступају.

Јовичић је навео да је Општина до сад реконструисала 250 улаза и да је циљ да се  до краја ове године заврши 300 улаза.

Оно што је важно јесте да покријемо све безбедносне аспекте у зградама, а то су оштећене степенице, недостатак противпожарних  апарата, заменимо поломљена стакла, поправимо дотрајалу инсталациј и друге недостатке, који утичу на безбедност објеката и станара, навео је Јовичић.

"Желим  да покушамо да побољшамо на све могуће начине услове живота на општини Палилула. Ми смо овде да унапредимо живот на нашој општини и то ће бити и убудуће мој циљ, а то не могу да урадим сам уколико немам комуникацију са свима вама и осталим грађанима наше општине. Ја ћу гледати да заједно са вама померам ствари на боље", поручио је Јовичић.

Палилула линкови
Наша кућа Палилула