Beograd

Мотиви из музеја на фасадама зграда на Палилули

Уметнички пројекат Outings који заједнички реализују Француски институт у Србији и Градска општина Палилула у сарадњи са Галеријом Матице српске из Новог Сада, данас је почео да се реализује осликавањем фасаде зграде преко пута Центра за културу Влада Дивљан.

Светски познат француски уметник Жилијен де Казабјанка који је аутор пројекта Outings лично је поставио портрет, слику, димензија 14 пута 5 метара, "Жена са црвеним шалом" аутора је Павела Ђурковића  с краја 18. и почетка 19. века, који се налази у коликецији Галерије Матице српске у Новом Саду. Уметничком чину присуствовали су председник Градске општине Палилула Александар Јовичић и аташе за културу Француског института Ан-Лорен Вигуру.

Мотиви слика из Галерије Матице српске наћи ће се на још 19 зграда на Палилули нешто мањих формата, а њих су одабрали представници станара ових зграда који су присуствовали дводневној радионици у Новом Саду, где их је уметник Казабјанка упознао са поступком штампања и аплицирања слика на фасадама њихових зграда.

 


"Општина Палилула је прва започела овај пројекат, а после нас очекујемо да се настави и у Новом Саду. Драго нам је што смо подигли сарадњу на највећи могући ниво између нашег Центра за културу "Влада Дивљан" и Француског института, што је овде са нама познати уметник из Француске и што ћемо пре свега променити лице наше Палилуле и омогућити да ова врста креативности утиче на квалитет живота наших суграђана", рекао је Јовичић.

Нагласивши да Палилула постаје галерија на отвореном и да је француски уметник радио  нешто слично у Токију, Њујорку, Лондону и осталим светским метрополама Јовичић је додао:

"После таквих имена градова, данас кад се налази у Београду и пре свега на општини Палилула, шта друго да кажете него да вам је пуно срце и још и ако сте укључили суграђане, односно све станаре из ове зграде и других зграда које ћемо радити, онда је то пре свега један велики успех Општине и резултат одличне комуникације са нашим суграђанима", истакао је Јовичић.

Госпођа Ан-Лорен Вигуру је захвалила председнику Јовичићу на сарадњи и истакла важност данашњег дана за уметност и културу, кад су се слике које познати уметник "ослобађа из музеја" нашле у урбаном простору на Палилули.

"Ја ту лепоту и поезију узимам из музеја и враћам је грађанима, онима којима она иначе и припада. Музеји воле да представљају радове које чувају у својим колекцијама на улици", истакао је уметник Жилијен де Казабјанка.


 

Палилула линкови
Наша кућа Палилула