Beograd

Разноврсне активности у Дечијој недељи на Палилули

У првој недељи октобра на Палилули се и ове године обележава Дечија недеља различитим активностима и манифестацијама у свих 17 основних школа и вртићима Предшколске установе "Бошко Буха" уз подршку Градске општине Палилула.            

За мото овогодишње манифестације изабрани су стихови Љубивоја Ршумовића "Дете је дете, да га волите и разумете".   

        

Чланица Већа општине Палилула Елена Билић обишла је данас Основну школу "Јован Цвијић" на Карабурми чији основци су приредили маскембал на тему "Волео/ла бих да сам бар један дан" и маскирали се у оно што би волели да буду на један дан.           

-Главни циљ Дечије недеље је скретање пажње на права и потребе детета, указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце, промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу - истакла је Елена Билић. 

          

У основним школама и вртићима широм Палилуле организоване су музичке, ликовне радионице, маскембали, осликавање дворишта, спортске и многе друге активности.            

Деца су правила дрво дечијих права, учествовала у анонимним анкетама у којима су изражавали оно у чему их одрасли не разумеју под мотом "Ја то (не) волим, а ти ме не разумеш". - Фокус је стављен на изражавање дечијих ставова, размишљања и осећања - каже Билић.           

Организоване су у неким школама  расправе на задату тему на српском и енглеском језику.          

У Основној школи "Васа Пелагић" у Котежу, коју је Билић, такође, обишла организована је инклузивна радионица на којој се разговарало о истим правима и потребама свих људи, али које сви различито задовољавају.

         

Ученици Основне школе "Иван Милутиновић" у Сланцима су учествовали у радионици на којој су се бавили разумевањем основних обележја културе и традиције европских земаља.

Палилула линкови