Beograd

Ускоро први пацијенти у новом Дому здравља у Борчи

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић обишао је данас са министром здравља Златибором Лончарем и замеником градоначелника Београда Гораном Весићем завршне радове на изградњи новог Дома здравља у Борчи, чије ће опремање почети у фебруару, а након тога убрзо и пријем првих пацијената. 

 

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће Дом здравља у Борчи бити један од најлепших и највећих домова здравља у Београду.

– Радови су при крају и до 10. фебруара треба да буде све завршено. Грејање већ ради, струја и све инсталације су изведене, остали су финални радови, да се среде подови и још по нешто што не зависи од временских услова. За овај Дом здравља потребно је више од 150 медицинских радника, те људе ћемо сада примити како би се обучили и били спремни да почну да раде. Овде ће грађани моћи да обаве све оно што може да се уради амбулантно, а постојаће и хитна и патронажна служба – појаснио је Лончар и захвалио радницима, али и свим запосленима у домовима здравља, нарочито онима који раде у ковид амбулантама.

У ситуацији пандемије, када се сав новац преусмерава у те сврхе, поносан сам на то што Србија и Београд нису зауставили ове радове, навео је Лончар, и додао да су радови ипак приведени крају, те да је набављено све што је неопходно за борбу против вируса корона, као и да су направљене две нове болнице.

– Пронађен је новац у буџету за све то, а никоме ништа није укинуто. Нама јесте приоритет примарна здравствена заштита, а ово је одговорно вршење власти. Када заједно радимо можемо да направимо резултат који је на добробит грађана – нагласио је Лончар.

 

Весић је подсетио да је за непуних тринаест месеци изграђен објекат од око седам хиљада квадрата, прецизирајући да је око хиљаду и три стотине квадрата у гаражама и подземним просторијама. Укупна вредност радова је око 812 милиона динара.

– Дом здравља ће имати десетак медицинских служби, као што су ултразвук, дијагностика, лабораторија, патронажна служба, кућно лечење, гинекологија, педијатрија, тако да ће ово бити место где ће већина грађанки и грађана Борче, којих има око 150 хиљада, моћи да задовоље примарне здравствене потребе. Било је крајње време за то, јер је Борча била запостављена и инфраструктурно и по питању медицинске заштите – рекао је Весић.

Он је најавио да би до краја овог месеца зграда требало да прође технички преглед, а након тога ће министарство опремити објекат.

Заменик градоначелника најавио је још једну добру вест за житеље овог насеља – недалеко од новог Дома здравља налази се празан плац, где ће бити будући вртић, један од шест у Београду за које је расписан тендер. Такође, расписан је и тендер за изградњу канализационе црпне станице „Крњача 2”, што је, како је додао, увод у изградњу канализације на левој обали Дунава. Тај тендер треба да буде отворен у понедељак.

– Обезбедили смо укупно око педесет милиона евра, од чега су петнаест милиона евра средства града, а 35 милиона евра Европске инвестиционе банке. Очекује се да на пролеће буде расписан тендер за изградњу осамдесет километара секундарне канализације и око седам километара примарне канализације – истакао је Весић.

Са Министарством саобраћаја преговара се о уређењу Зрењанинског пута, а очекује се и усвајање Плана генералне регулације шинских система, којим је предвиђено да у будућности трамвај пређе на леву обалу Дунава преко будућег моста код Аде Хује, за који је пак тендер предвиђен до краја ове године. Борча ће добити и општински услужни центар.

Јовичић је истакао да је као одговорној власти улагање у здравство и здравље људи на првом месту и да је срећан што грађани леве обале Дунава коначно виде промене које су чекали 30 година.

– Изузетно ми је драго што се на левој обали Дунава осећа промена после безмало тридесет година. Многи су обећавали изградњу домова здравља, вртића и објеката друге врсте, али од тога није било ништа. Данас, одговорна градска и републичка власт третирају овај део Београда у потпуности другачије. Само за нови Дом здравља и вртић у његовој близини који ће се градити ове године биће уложено преко дванаест милиона евра. Уз помоћ Града и Републике  реконструсаћемо Дом здравља у Крњачи, а тај посао коштаће око двеста милиона динара. Биће проширени капацитети и обезбеђени бољи услови за лекаре и пацијенте. Подједнако се трудимо да одвојимо средства и инвестирамо у путеве, школе, вртиће, водоводну и канализациону мрежу – рекао је Јовичић и нагласио - Хвала  председнику Вучићу, хвала и Министарству здравља и Граду Београду што је овај прелеп објекат  дошао у Борчу и што ће грађани моћи да га користе много, много година у будућности.

 

Палилула линкови