Beograd

Јовичић и Весић обишли радове на изградњи дома здравља у Борчи

Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић обишао је данас са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем радове на изградњи дома здравља у Борчи који ће бити завршен у јануару следеће године.

 

- Ово је највећи објекат примарне здравствене заштите који се гради тренутно у Београду, ако изузмемо оне велике болнице као што је Клинички центар и болница "Драгиша Мишовић". Површина овог објекта је нето 5,5 хиљада метара квадратних. Овде ће бити веома много специјализованих служби што је и нормално с обзиром на то да на левој обали Дунава живи сто педесет хиљада грађана. Природно је да имају примарну здравствену заштиту онакву какву заслужују - рекао је Горан Весић.

Нагласио је да је изградња дома здравља само почетак великих улагања у леву обалу Дунава. 

- Град Београд заједно са Градском општином Палилула наставља да леву обалу Дунава интегрише у град и да грађани који живе овде не буду грађани трећег реда. У новембру месецу ће бити расписан тендер за изградњу пречистача за прераду отпадних вода у који ће улазити канализација коју градимо и за коју ће  у децембру бити расписан тендер. Поред тога очекујем да током јесени распишемо тендер за изградњу вртића који ће бити у близини дома здравља. Припремамо локацију за изградњу школе, која надам се може да се изгради у наредним годинама. Оно што је за грађане који живе овде важно јесте то  да ћемо крајем 2021. године почети да градимо мост на Ади Хуји - најавио је заменик градоначелника и додао да је у оквиру плана генералне регулације шинских система планирано у будућности да се гради и трамвајска веза између леве обале Дунава и старог дела града.

 

Александар Јовичић је захвалио Горану Весићу и свима у Граду што овај део Палилуле и Београда нису заборавили, већ се свакодневно у различите пројекте  улаже новац. 

- Овај дом здравља чека се већ тридесет година, грађани су били уморни, многи су обећавали, међутим сан постаје јава, и коначно имаћемо један модеран веома уређен дом здравља који ће пружати грађанима комплетну примарну здравствену заштиту - изјавио је Јовичић.

Он је најавио да ће постојећи дом здрвља у Борчи бити претворен у услужни центар за грађане леве обале Дунава.

- Важна информација је да постојећи дом здравља који се налази у Борчи I, неких километар и по одавде, кад испразнимо и пребацимо читаву инфраструктуру овде, ми желимо да и од њега направимо један добар услужни центар за наше суграђане. То значи да ће у тој згради постојати сви елементи услуга које су у надлежности Општине и не само ње, него чак и појединих секретаријата. Наша идеја је да ту имамо одељење за легализацију и катастар, такође да људи овде могу да изваде изводе из матичних књига рођених, држављанства, као и да добијају информације из области урбанизма и осталих ствари које их интересују. Биће ту и одређени делови услуга из области социјалне заштите - рекао је Јовичић и додао:

- Омогућићемо грађанима да имају услужни центар као да је Општина на левој обали Дунава где ће грађани имати заиста прави сервис. Ми ћемо ту идеју спровести највероватније у току следеће године, а као што је рекао заменик градоначелника ми ћемо у наредном периоду потпуно променити лице овог  дела града. Асфалтирамо улице свакодневно, сређујемо међублоковске делове и површине између зграда, што значи да је у ове последње четири године заиста  доста урађено, али тиме се не задовољавамо него желимо да покажемо још више ентузијазма, енергије и још више труда како би грађани живели боље и имали боље услове у  свакодневним животним стварима - истакао је Јовичић.

Палилула линкови