Beograd

Potpisan ugovor sa EIB o kreditu od 35 milina evra za kanalizaciju na levoj obali Dunava

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić prisustvovao je potpisivanju ugovora o kreditu od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, 16. oktobra u sedištu Evropske investicione banke (EIB) u Luksemburgu, koji je u ime Grada Beograda potpisao zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

 

Problemima oko 150.000 stanovnika ovog dela naše opštine zbog nedostatka kanalizacione mreže, konačno će doći kraj, jer kao što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko meseci prilikom obilaska poplavljenih naselja, leva obala Dunava dobiće kanalizaciju.

 - Potpisivanje ugovora veliki je dan za stanovnike Palilule i očekujem da će sledeće godine početi izgradnja kako bi svaka kuća na levoj obali Dunava imala kanalizaciju - rekao je Jovičić. - Trideset godina su obećavali kanalizaciju, trideset godina su građane obmanjivali da imaju novac, evo, konačno ova struktura u Gradu Beogradu obezbedila je novac za ovaj veliki projekat - zaključio je predsednik opštine Palilula.

 

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića ovo je veliki dan za celu zemlju. Ipak, mnogo posla tek će biti završeno na terenu.

- EIB nam je odobrila kredit od 35 miliona evra, a Grad Beograd će obezbediti 13 miliona evra, tako da će ukupan projekat izgradnje kanalizacije sa prečistačima, kako bi čista voda odlazila u Dunav, koštati 48 miliona evra - precizirao je Vesić.

Kredit je uzet pod povoljnim uslovima, sa 1,5 odsto kamate godišnje i, prema ugovoru, biće otplaćivan 30 godina.

- Pre sedam i deset godina krediti koje je EIB davala Beogradu imali su kamate od 5,3 do 4,2 odsto, što govori o tome da Beograd sada ima bolji kreditni rejting i da nas međunarodne finansijske institucije više poštuju - rekao je zamenik gradonačelnika.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа