Beograd

Obeležena Nacionalna nedelja dojenja

Nacionalna nedelja dojenja posvećena kampanji kojom se poručuje da je podoj najznačajniji vid ishrane novorođenčeta, obeležena je danas na Paliluli u organizaciji Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" i Gradske opštine Palilula u Centru za kulturu "Vlada Divljan".

 

Pored zdravstvenih radnika obeležavanju nedelje dojenja i interaktivnim  radionicama su prisustvovale majke sa bebama i trudnice, buduće majke, koje žele da prođu edukaciju o važnosti  dojenja.

Dvadeset majki sa opštine Palilula koje su dojile svoje bebe godinu dana dobile su zahvalnice koje su im uručili član Veća opštine Palilula Jovana Kostić i zamenik direktora Doma zdravlja "Palilula" dr Igor Dimitrijev.

 

Kostić je rekla da opština Palilula u sklopu odgovorne socijalne politike podržava sve akcije koje se tiču dece i naglasila koliko je značajno današnje obeležavanje Nacionalne nedelje dojenja, koje treba da otkloni sve nedoumice u vezi sa dojenjem. Ona je, takođe, pozvala sve roditelje sa Palilule da preuzmu poklon Gradske opštine Palilula koja već tri godine zaredom sprovodi akciju podele bebi kolica, kao i da se pridruže ubuduće ovakvim radionicama.

 

- Krenuli smo sa edukacijom zdravstvenih radnika, kako patronažnih sestara, pedijatrijskih sestara, babica, tako i sa edukacijom trudnica, porodilja, ali su nam ciljna grupa i očevi, jer njihova podrška je veoma bitna u rastu i razvoju njihovog potomstva - rekao je dr Dimitrijev.

- Nacionalna nedelja dojenja je samo jedan segment promocije dojenja u cilju što veće stope dojenja i što kvalitetnijeg načina ishrane naše dece i započinjanje najprirodnijim načinom život jednog deteta. Zdravstveni sisten je odgovoran za nisku stopu dojenja svega nekih 20-30 posto, onih 70 posto je na društvu u celini. Zato smo krenuli sa edukacijama i ovom vrstom promocije, kako bi se mame tj. buduće mame, trudnice upoznale sa svim izazovima koji su pred njima - istakla je Slavica Đorđević glavna sestra DZ Palilula i član Republičke stručne komisije za podršku dojenju.

 

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа