Beograd

Počelo čišćenje 69 kilometara kanala u urbanom delu leve obale Dunava

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić je obišao danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem radove na čišćenju kanala u Kotežu čime je započeto čišćenje 69 kilometara kanalske mreže na levoj obali Dunava, kao i radove na crpnoj stanici "Reva" u Pančevačkom ritu.

Vesić je rekao da je za čišćenje 69 kilometara kanala, koje prethodi početku izgradnje kanalizacije u martu sledeće godine, država izdvojila oko dva miliona evra.

 

-Nalazimo se na mestu gde je predsednik Republike razgovarao sa građanima posle poplava koje su se desile nakon obilnih kiša ovde, i kako je onda obećao danas je počelo čišćenje kanala na levoj obali Dunava. Ovaj posao rade "Srbijavode", a država je izdvojila oko dva miliona evra, kako bi bilo očišćeno 69 kilometara kanala koji prolaze kroz urbani deo naselja. Kad pogledate ove kanale jasno vam je sa kakvim se problemom suočavaju građani koji žive na levoj obali Dunava. Inače ovaj kanal je pre godinu i po dana čistila Opština Palilula - rekao je Vesić.

On je istakao da na ovom području nema nijedna kuća koja je izgrađena iznad nivoa Dunava i da su potrebni ogromni napori da se ovaj deo Beograda u kome živi sto pedeset hiljada ljudi dovede u red.

- Završili smo pregovore sa Evropskom investicionom bankom o ugovoru za izgradnju kanalizacije i očekujem da ćemo potpisati ugovor u narednim nedeljama. Taj ugovor podrazumeva da ćemo pustiti odmah tender za projektovanje i izvođenje kanalizacije, što znači da, kako je predsednik Republike obećao, na proleće ćemo početi sa izgradnjom kanalizacije. Tog časa više kanalizacija neće ići u ove kanale, nego će oni služiti za ono za šta su služili od početka, za odvođenje vode - istakao je zamenik gradonačelnika.
Izneo je i podatak da na levoj obali Dunava ima skoro 900 kilometara kanala i da je to najgušća kanalska mreža u Evropi građena svojevremeno, decenijama unazad zbog poljoprivrede.

- Istovremeno "Srbijavode" počeće čišćenje i 240 kilometara kanala zajedno sa parama iz Abu Dabi fonda, znači koji su potrebni za funkcionisanje PKB-a. To znači da ćemo očistiti skoro 300 kilometara kanala, što je trećina kanala i što nije urađeno otkad su ovi kanali napravljeni - naglasio je Vesić.

Jovičić je rekao da nikada više novca nije odvojeno za čišćenja kanala nego na današnji dan i sa početkom ovih radova.

- Ovom prilikom želim da se zahvalim predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, kao i Goranu Vesiću koji su zaista uložili dosta truda i pronašli sredstva da bismo mogli da očistimo 69 kilometara vitalne kanalske mreža koje prolaze kroz gusto naseljenu teritoriju. To je ono što je u ovom trenutku prioritet, a daje nam nadu da ćemo ovaj problem rešiti trajno i što ćemo otpočeti sa izgradnjom kanalizacione mreže u martu mesecu, što je konačno posle 35 godina ova gradska vlast, ova republička vlast pronašla sredstva da možemo da izgradimo kanalizacionu mrežu u narednih nekoliko godina - rekao je Jovičić.

 

U nastavku je istakao: - Važno je da imamo odgovornu politiku Grada, odgovornu politiku Republike, a, takođe, mi kao Opština sugerišemo šta su nam prioriteti. To sve radimo da bismo bili servis građana, jer to i jeste naša misija, da u naredne tri-četiri godine više nemamo problema sa fekalnim vodama, sa ovim kanalima i sa poplavama koje su nas zadesile pre samo nekoliko meseci.

Osvrnuo se i na najavu zamenika gradonačelnika da će za najkasnije dve nedelje biti raspisan tender za izgradnju doma zdravlja u Borči.

- Ono što je, takođe, važno za građane Borče, i ovo je dobra informacija koju smo čuli, a to je da će se raspisati tender za dve nedelje i da ćemo otpočeti radove na izgradnji doma zdravlja koji će se prostirati na 6,5 hiljada metara kvadratnih i moći će da odgovori na sve potrebe naših sugrađana na levoj obali Dunava u narednih 50 godina bez obzira kolika je tendencija širenja i gustine naseljenosti u ovom delu Beograda - istakao je Jovičić.

Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović je rekao da je pored čišćenja kanala krenula i rekonstrukcija crpne stanice "Reva" koja je najniža u ovom području. - Želimo da potpuno područje Pančevačkog rita stavimo pod kontrolu, dakle da izbegnemo sve ove teške situacije koje smo imali ovog leta i u prethodnom periodu - rekao je Puzović i najavio rekonstrukciju još desetak crpnih stanica pomoću kojih voda koja padne u rit mora da se prepumpa i izađe iz ovog područja.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа