Beograd

Potpisan Sporazum o pomoći EIB za projekat kanalizacije na levoj obali Dunava

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić prisustvovao je danas potpisivanju Sporazuma o saradnji Grada Beograda i Evropske investicione banke za tehničku podršku, pripremu i realizaciju izgradnje kanalizacione mreže na levoj obali Dunava. Sporazum su potpisali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i menadžer za Srbiju Evropske investicione banke Ana Solecki.

Vesić je naglasio da je ovaj dan veoma važan za opštinu Palilula, levu obalu Dunava i čitav Beograd, jer ovim sporazumom počinje rešavanje problema kanalizacije u čitavom gradu.

–Posebno je kritična leva obala Dunava, ali i trećina Beograda nema kanalizaciju. Ovo što danas radimo je kraj jednog procesa koji traje duže od godinu dana, te zato želim da zahvalim svima koji su vredno radili na tome. Danas smo potpisali grant ugovor, koji je pomoć Evropske investicione banke u vrednosti od 1,1 milion evra, na osnovu koga će Grad izvršiti projektovanje kanalizacije na levoj obali Dunava – rekao je Vesić.

 

On je dodao da će se projektovati i postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione crpne stanice, odnosno sve što je potrebno da se reši ovaj problem.

–Biće izgrađeno preko 80 kilometara kanalizacije, a u tom delu već postoji tridesetak kilometara, međitim i te otpadne vode idu u reku. Trenutno preko sto kanalizacionih ispusta ide u Savu i skoro dvesta ispusta direktno u Dunav, što je nedopustivo – istakao je Vesić i dodao da je Beograd poslednji veliki grad u Evropi koji kompletnu kanalizaciju ispušta u dve velike reke.

On je pojasnio da je, pored ove donacije, EIB odobrila i kredit od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, a da će Grad uložiti još 13 miliona iz sopstvenih sredstava, a ukupna investicija izgradnje kanalizacije u Borči, Ovči, Krnjači i Kotežu dostići će oko 80 miliona evra.

Vesić je podsetio da ova situacija nije nova i da je ovaj problem u Beogradu postoji već 60 godina, te da će trenutna gradska vlast izgraditi kanalizaciju prvo na levoj obali Dunava, a zatim u svim drugim delovima grada.

 

–Kanalizacija će se projektovati u fazama i kako se koja faza bude završavala, odmah će se počinjati sa izgradnjom. To znači, da se može očekivati već sledeće godine u martu početak izgradnje kanalizacije, što je obećanje koje dajemo i mi, ali i koje je dao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić – rekao je zamenik gradonačelnika.
Prema njegovim rečima ove godine počinje izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, koju finansira Vlada Republike Srbije.

Ana Solecki je rekla da je u fokusu investicija EIB da se unapredi životni standard građana i da se obezbedi projektovanje kanalizacije.

–Posebno nas je zabrinula situacija sa poplavama i epidemiološki rizici na Paliluli, te ćemo usmeriti naše napore kako bismo unapredili infrastrukturu Beograda–rekla je Solecki.

Ministar Branislav Nedimović je najavio novi projekat čišćenja kanala koji će sprovesti Vlada Republike Srbije i ukazao na važnost potpisivanja ovog sporazuma.

–Nedopustivo je da kanali budu zapušteni i nefunkcionalni. Novi zakon će urediti ovu oblast kako bi se sprečilo da se ponove posledice poplava u naseljima na levoj obali Dunava i na svim drugim mestima – rekao je Nedimović.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su odbornici Gradske opštine Palilula i Skupštine Grada sa Palilule i predstavnici građana sa leve obale Dunava.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа