Beograd

Festival filantropije na Paliluli

Festival filantropije čiji je organizator Fondacija Ana i Vlade Divac završen je 29. maja u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula prikazom izložbe "Mladi i filantropija" i besplatnom predstavom "Crveni šešir" u Centru za kulturu "Vlada Divljan".

 

Festival filantropije je počeo pre pet dana u Novom Sadu i Beogradu različitim filantropskim akcijama u kojima je učestvovalo preko dve i po hiljade ljudi. Prva akcija bila je "Naš Beograd" u kojoj su volonteri čistili šumu Stepin gaj, zatim akcija slatko darivanje, darivanje knjiga, filantropske šetnje kroz zadužbine i dr.

 

Član Veća opštine Palilula Jovana Kostić je naglasila značaj dobročinstva i solidarnosti u društvu i koliko je važno što je na nivou Vlade Republike Srbije formiran Savet za filantropiju.

Istakla je da Opština Palilula, takođe, daje svoj značajan doprinos u akcijama solidarnosti s akcentom na socijalnoj politici.

- Gradska opština Palilula na čelu sa predsednikom Aleksandrom Jovičićem vodi ozbiljnu i stabilnu socijalnu politiku - rekla je Kostićeva i dodala da se nada da je ovo samo početak uspešne saradnje između Fondacije Ana i Vlade Divac i Gradske opštine Palilula.

Ana Košel direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac zahvalila je Opštini Palilula i Centru za kulturu "Vlade Divljan", što su deo Festivala filantropije. Zahvalila je i USAID-u kao donatoru Fondacije koji je prepoznao filantropiju i solidarnost kao jednu od najbitnijih tema u društvu i podržava "Koaliciju za dobročinstva" i sam sajam filantropije.

- Prošle godine u oktobru premijerka Ana Brnabić je osnovala Savet za filantropiju i to je bio jedan od značajnih koraka za prepoznavanje ove teme u društvu. Od tada je uspostavljen i Nacionalni dan davanja, to je 9. oktobar - rekla je direktorka Fondacije.

Jelena Avramović ispred Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID-koja kao jedan od donatora pokriva projekat za unapređenje okvira za davanje u Srbiji, istakla je da je filantropija prisutna u Srbiji, ali da nažalost ne postoje zvanični podaci.

- Prema nekim istraživanjima ove godine u Srbiji je prikupljeno blizu 28 miliona evra što se tiče donacija iz raznoraznih izvora i ka raznoraznim institucijama, pojedincima i različitim inicijativama - navela je Avramovićeva.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа