Beograd

Дом ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ обележио свој Дан под именом великог научника

Дом ученика средњих школа „Милутин Миланковић“, донедавно Дом ученика Средње ПТТ школе, обележио је данас свој Дан и уједно 140 година од рођења овог великог научника, који је живео и стварао на Палилули, у Професорској колонији, недалеко од Дома.

Прослави је присуствовао председник Градске општине Палилула Александар Јовичић, који је честитао домаћинима Дан Дома и нови назив по имену Милутина Миланковића, једног од тројице наших највећих научника уз Теслу и Пупина. 

 

Мислим да Милутин Миланковић заслужује, пре свега, да не заборавимо колико је научно наслеђе оставио, а са друге стране важно је што он има везе са Палилулом, с обзиром на то да је живео на територији општине Палилула, у Професорској колонији и да је био Палилулац – рекао је Јовичић и додао да је из свег срца подржао идеју да дом добије име великог научника.

 

Он је, такође, истакао - Због тога сам срећан и мислим да ћемо под овим, рекао бих, ветром у леђа и именом човека који заслужује да остане упамћен, у будућности сви заједно спроводити још више акција. Волео бих, као председник Општине, да овај Дом, где ће неко време живети  ученици, будући студенти, изнедри нове научнике, проналазаче, професоре, рекао бих и политичаре који ће мудро водити ову земљу, који ће такође оставити неко научно наслеђе иза себе и који ће нашу Србију учинити још бољим местом за живот – нагласио је Јовичић.

 

Директор Дома ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ Ненад Миленовић је поздравио госте међу којима је била и госпођа Вера Миланковић, потомак Милутина Миланковића и захвалио Влади Републике Србије, Министарству просвете, Граду и Општини на подршци у вези са  новим  именом Дома.

Он је истакао значај васпитне и образовне функције Дома и најавио наставак великог броја активности  попут традиционалног „Хуманитарног турнира у баскету“, дана немачке и француске културе и др.

Веома сам узбуђена и срећна што ова институција носи име Милутина Миланковића, посебно што је то педагошка институција, а он је просто непоновљиви пример за све који васпитавају и образују омладину. Био је огроман патриота и у том духу он је напустио веома престижно место у Бечу и на позив Београдског универзитета дошао да предаје за врло скромну плату. Сав свој таленат и генијалност кроз математику је успео да испољи и математичким рачунањем дође до својих геофизичких открића по којима је и стекао светску славу – истакла је Вера Миланковић и додала да је веома дирнута што, како је рекла, ова племенита институција носи његово име.

Палилула линкови
Наша кућа Палилула