Beograd

Dan planete Zemlje obeležen na Adi Huji

Dan planete Zemlje obeležen je danas na Adi Huji u organizaciji Gradske opštine Palilula i udruženja "Supernatural" formiranjem "medenog vrta" i sadnjom drveća, što predstavlja nastavak revitalizacije ovog područja koje je ekološki ugroženo.

Obeležavanju su prisustvovali ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, kao i predstavnici švedske kompanije Oriflame.

 

U ime Gradske opštine Palilula i predsednika Opštine Aleksandra Jovičića prisutne je pozdravio član Veća opštine Uroš Pribićević. On je naglasio da će Opština Palilula i u budućnosti raditi na unapređenju ekoloških projekata.

Učenici trećeg razreda Osnovne škole "Dr Arčibald Rajs", pridružili su se odraslima u sadnji sadnica lavande, ruzmarina i žalfije u "medenom vrtu" koji će, kako je rečeno, pomoći pčelama, koje su važna karika u ekosistemu da očuvaju staništa i da se tako povrati ekološka ravnoteža i podstakne biodiverzitet parka. Oni su prisustvovali i kratkim predavanjima o pčelama, ekološkom bilju i pticama.

 

Ambasador Švedske je rekao da njegova zemlja hoće da pomogne Srbiji po pitanju ekologije i naglasio značaj projekata poput današnjeg, koji se bavi pošumljavanjem i očuvanjem zdrave životne sredine.
- Cela priča o ekologiji je jedna pozitivna priča. Mi imamo program podrške srpskim reformama od oko 12 miliona evra. Jedna trećina će ići na održivi razvoj u raznima formama, uključujići i poglavlje 27 pregovora sa EU koja ima visoke zahteve što se tiče zaštite životne sredine, i to je zaisata dobro. EU, uključujući Švedsku će podržavati Srbiju na tom putu - istakao je ambasador Švedske.

Trivan je istakao da je do pre nekoliko godina mesto na kojem je danas šuma bilo ogromno smetlište šuta i razičitih vrsta otpada. - Mi nećemo dozvoliti da se ovaj deo grada uništava, pomoći ćemo "Supernaturalu" da ovo bude i izgleda i bolje nego što je sada. Opština Palilula, Grad Beograd, Ministarstvo životne sredine će se i te kako potruditi da ovo bude jedna od oaza Beograda koja je važna. Ada Huja se nalazi na Dunavu koji je reka koja povezuje čitavu Evropu. Uz još jednu ili dve lokacije na Dunavu mi hoćemo da napravimo sistem naših povezanih lokacija koje predstavljaju život sam po sebi, a Evropa hoće, želi i insistira da pomogne ovakve projekte - naglasio je ministar zaštite životne sredine.

Kroz aktivnosti projekta "Od deponije do parka", koje udruženje "Supernatural" realizuje u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula, od početka godine posađeno je 400 sadnica autohtonog drveća na špicu Ade Huje i revitalozovano 12 hektara šumskog staništa.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа