Beograd

Дан планете Земље обележен на Ади Хуји

Дан планете Земље обележен је данас на Ади Хуји у организацији Градске општине Палилула и удружења "Супернатурал" формирањем "меденог врта" и садњом дрвећа, што представља наставак ревитализације овог подручја које је еколошки угрожено.

Обележавању су присуствовали амбасадор Краљевине Шведске у Србији Јан Лундин, министар заштите животне средине Горан Триван, као и представници шведске компаније Oriflame.

 

У име Градске општине Палилула и председника Општине Александра Јовичића присутне је поздравио члан Већа општине Урош Прибићевић. Он је нагласио да ће Општина Палилула и у будућности радити на унапређењу еколошких пројеката.

Ученици трећег разреда Основне школе "Др Арчибалд Рајс", придружили су се одраслима у садњи садница лаванде, рузмарина и жалфије у "меденом врту" који ће, како је речено, помоћи пчелама, које су важна карика у екосистему да очувају станишта и да се тако поврати еколошка равнотежа и подстакне биодиверзитет парка. Они су присуствовали и кратким предавањима о пчелама, еколошком биљу и птицама.

 

Амбасадор Шведске је рекао да његова земља хоће да помогне Србији по питању екологије и нагласио значај пројеката попут данашњег, који се бави пошумљавањем и очувањем здраве животне средине.
- Цела прича о екологији је једна позитивна прича. Ми имамо програм подршке српским реформама од око 12 милиона евра. Једна трећина ће ићи на одрживи развој у разнима формама, укључујићи и поглавље 27 преговора са ЕУ која има високе захтеве што се тиче заштите животне средине, и то је заисата добро. ЕУ, укључујући Шведску ће подржавати Србију на том путу - истакао је амбасадор Шведске.

Триван је истакао да је до пре неколико година место на којем је данас шума било огромно сметлиште шута и разичитих врста отпада. - Ми нећемо дозволити да се овај део града уништава, помоћи ћемо "Супернатуралу" да ово буде и изгледа и боље него што је сада. Општина Палилула, Град Београд, Министарство животне средине ће се и те како потрудити да ово буде једна од оаза Београда која је важна. Ада Хуја се налази на Дунаву који је река која повезује читаву Европу. Уз још једну или две локације на Дунаву ми хоћемо да направимо систем наших повезаних локација које представљају живот сам по себи, а Европа хоће, жели и инсистира да помогне овакве пројекте - нагласио је министар заштите животне средине.

Кроз активности пројекта "Од депоније до парка", које удружење "Супернатурал" реализује у сарадњи са Градском општином Палилула, од почетка године посађено је 400 садница аутохтоног дрвећа на шпицу Аде Хује и ревиталозовано 12 хектара шумског станишта.

Палилула линкови