Beograd

Obeležen Međunarodni dan znakovnih jezika gluvih

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić prisustvovao je danas sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem obeležavanju Međunarodnog dana znakovnih jezika u okviru Međunarodne nedelje gluvih u Dečijem kulturnom centru Beograd.

Programom na znakovnom srpskom jeziku koji su organizovali Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Gradska organizacija gluvih grada Beograda, deca iz ove organizacije imala su priliku da upoznaju svoje vršnjake sa mnogim pojmovima znakovnog jezika kroz poeziju i priče iz svog svakodnevnog života.

 

-Želim da pošaljem poruku deci koja imaju problema sa sluhom, da bog uvek kad zatvori jedna vrata, otvori neka druga i da sigurno ima rešenja za njihove probleme. Tu smo svi zajedno da im pomognemo, a na prvom koraku su tu njihovi drugari koji će isto da im pošalju poruku, da mogu u tom njihovom zajedničkom svetu na pravi način da komuniciraju, i zbog toga sam srećan - rekao je gradonačelnik i dodao: 

- Još važnija je poruka svim ljudima, da jedni drugima treba da pomognemo, i da smo tu jedni zbog drugih, da kroz davanje, pažnju i pomoć, u stvari izražavamo svoju ljudskost i čovečnost - naglasio je Radojičić.

Jovičić je istakao da će opština Palilula uvek pratiti ovakve projekte grada Beograda. On je ispred Opštine Palilula pozdravio prisutnu decu i zahvalio gradonačelniku Radojičiću i svima koji brinu o njima da im se omoguće što bolji uslovi za život.

- Trudićemo se da i mi izdvojimo sredstva koliko god je to moguće iz budžeta, da damo skroman doprinos Gradskoj organizaciji gluvih, kako bi omogućila ovoj deci, pre svega bolju komunikaciju i više druženja, i da osete brigu onih koji zaista treba da se bave ovim problemima, a to jeste grad Beograd, gradske opštine i mnoge druge institucije koje su u našoj zemlji - istakao je Jovičić i dodao:

- Mi ćemo kao Opština biti jedan mali šraf u tom mehanizmu gde ćemo podržati ovu politiku da brinemo o vama i mnogim drugim ljudima kojima je pomoć najpotrebnija. Pre svega želim da izrazim zadovoljstvo što imamo gradonačelnika sa ogromnom harizmom koji nam uliva sigurnost da će brinuti o vama sa svim institucijama koje uključuju tu brigu i da će Beograd sigurno u budućnosti biti bolje i lepše mesto, gde ćete se vi osećati zadovoljnije i bolje - naglasio je Jovičić u obraćanju.

 

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da je današnja manifestacijom pravi primer inkluzije dece.

- Naš osnovi cilj je bolja socijalna integracija osoba sa invaliditetom među koje spadaju i gluve osobe. U gradu Beogradu živo preko četiri hiljade osoba koje imaju senzorne probleme sa sluhom, a sama Gradska organizacija gluvih broji preko hiljadu članova - navela je Stanisavljević.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа