Beograd

Округли сто о статусу цркава и верских заједница у медијима

У организацији Савета за сарадњу са црквама и верским заједницама Градске општине Палилула одржан је 19. фебруара округли сто са темом "Медији и религија: статус цркава и верских заједница у медијском простору Србије".

У раду округлог стола су учествовали: монсињор Станислав Хочевар, београдски надбискуп и митрополит, др Растко Јовић, доцент на Православном богословском факултету, Муедиб Шахинбеговић, директор медијске агенције ,,Глас Муслимана Србије'', Сергеј Беук из Центра за истраживање религије, политике и друштва и испред Министарства културе и информисања, Драгица Благојевић.

Округлом столу су присуствовали и други секретар амбасаде Румуније Александру Патру и аташе за културу амбасаде Руске Федерације  Алексеј Мурозов.

 

У својим излагањима учесници скупа су указали на стање у медијском простору, како са позиције мањинских цркава и верских заједница, тако и са позиције већинске цркве, нагласивши општа места односа према њима,  али и специфичности са којима се суочавају представљањем у медијима.

Са округлог стола издвојиле су се три инцијативе које су учесници  препознали као релевантне и чије је остваривање пожељно у наступајућем периоду:
- Формирање канала са националном фреквенцијом који би се бавио религијским темама;
-    организовање конференције којом би се ова тема и проблематика подигла на виши ниво и на којој би им се посветила већа пажња јавности;
- покретање програма додатног образовања запослених у медијима кад је религијска проблематика у питању.

 

 

Палилула линкови
Наша кућа Палилула