Beograd

Deca migraniti gosti kod Jovičića

Povodom Međunarodnog dana migranata, deca migranti iz Centra za azil u Krnjači bili su gosti predsednika Gradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića. 

U znak zahvalnosti na prijemu i na dobrodošlici koju imaju u Srbiji i u   Centru za azil na opštini Palilula, mali migranti su poklonili Jovičiću crteže i ručne radove izrađene u njihovim umetničkim radionicama.

 

Među mališanima bio je jedanaestogodišnji dečak Farhad Nuri iz Avganistana, poznat kao mali Pikaso, koji je Jovičiću poklonio svoj crtež.

Jovičić je zahvalio deci na poseti i poklonima. Posebno im je  čestitao na tome što brzo uče i uklapaju se u naše društvo, jer svi već govore srpski jezik i pišu ćirilicom. 

"Važno je da se osećate kao kod svoje kuće. Ja vam to zaista želim i mislim da uz pomoć ljudi iz Komesarijata za izbeglice i migracije i Centra za azil to i osećate, a mi ćemo uvek biti tu za vas. Voleo bih da imamo najbolju moguću komunikaciju, da se pomažemo jer znam da nije lako. S obzirom da sam i ja dete koje je došlo sa prostora bivše Jugoslavije gde je bila ratna situacija, tako da znam šta je golgota kroz koju se mora proći, ali isto tako ne smete odustati nikad od svojih težnji, svojih snova i onoga što želite da postignete u životu", rekao je Jovičić. 

Na opštini Palilula 120 dece migranata pohađa nastavu u 12 palilulskih osnovnih škola, od ukupno 500 dece migranata koliko je upisano u škole po Srbiji.

Pаlilulа linкоvi
Nаšа кućа Pаlilulа